Sakla samanı gelir zamanı.
" Şu anda gereksiz görülen bir şey, ileride gerekli olabileceği düşünülerek bir kenarda saklanmalı ve tasarruf edilmelidir. Sahip olduklarımızın değeri bilinmelidir. Gün gelir işimize yarar. "
Ayağını yorganına göre uzat.
“ Kazanç kadar harcama yapılmalıdır. Gelirinden çok harcama yapmaya kalkmamalıdır. Gelir ve giderler birbirine uyumlu olmalı, giderler gelirlere uydurulmalıdır. Tasarruf edilmelidir. "
Damlaya damla göl olur.
" Küçük birikimler bir araya gelince çok büyük miktarlara ulaşırlar. Küçük miktarların birikmesiyle büyük bir toplam sağlanır. Bu nedenle ufak tasarrufları dikkate almalı, bundan ne olacak dememelidir. "
Ak akçe kara gün içindir.
" İnsan iyi gününde parasını çarçur etmemeli, kötü gününü de düşünerek hareket etmelidir. Daha önce biriktirilen para sıkıntılı günlerde işe yarar. Bunun için tasarruf yapılmalıdır. Kısaca yerinde tasarruf, yerinde de harcama alışkanlığı kazanılmalıdır. "
Güvenme varlığa, düşersin darlığa.
" Tükenmeyecek varlık yoktur. Ne denli varlıklı olunursa olunsun, bir gün bu varlığın yokluğa dönüşebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, sahip olunanlara güvenmemeli, eldeki malı har vurup, harman savurmamalı, tutumlu olmalıdır. "
Bol bol yiyen, bel bel bakar.
" Çokça ve geleceği düşünmeden, tasarruf etmeden harcayan, kazançsız kaldığı zaman acınacak duruma düşer. "
Çoğu zarar, azı karar.
" İyi ve kötü her şeyde belli bir ölçü vardır. Bu ölçü dışına çıkmamak her şeyde orta yolu bulmak ve tasarruflu davranmak gereklidir. "
İşten artmaz dişten artar.
" Tasarruf yapmak için aşırı harcamalar kısılmalı, bol bol yemekten sakınmalı, yemeğe fazla para harcamaktan kaçınmalıdır. Kazanç çok olsa da tutumlu davranarak tasarruf edilmeyince para biriktirilemez. "
Altını saklamak değil, kuruşu saklamak hünerdir.
" Tutumluluk değersiz görünen şeyleri değerlendirmekle olur. Tutumluluk, dağlar kadar paraları saklamak değil, kuruşları saklamanın önemli olduğudur. "
Akara kokara bakma çuvala girene bak.
" İyi, kötü, az çok deme; mal ve para biriktir. "
Dişinden tırnağından artırmak.
" Birikim yapmak için hayattan kısıtlamalara giderek tasarruf yapılabilir. "
Gençlikte taş taşı, kocalıkta ye aşı.
" Kişi gençliğinde çalışıp para biriktirmelidir ki, ihtiyarlığında çalışamadığı zaman, onunla rahat rahat geçinsin. "
Her çok, azdan olur.
" Çoğu elde etmek için azları biriktirmek gerekir. Zenginlik ve birikim her zaman az miktar kazançlarla olur. İlk zamanlarda gözümüze az gibi görünen değerler, belli bir müddet tasarruf edilip biriktirildiklerinde işe yarar hale gelirler. "
Su akarken testiyi doldurmalı.
" Hazır kazanıyor birikim yapabiliyorsak, kenara üç beş kuruş atarak biriktirmeliyiz. Kişi, fırsattan yararlanmalı; geliri bol olduğu zaman ilerisi için para biriktirmeye, mal mülk edinmeye bakmalıdır. "
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder